شبکه کن (CAN) چیست؟

شبکه CAN مشهورترین پروتکل ارتباطی بین واحدهای کنترلی در خودروهای امروزی است. این شبکه شامل گروهی از ماژول‌ها و اتصالات است که این اتصالات برای تبادل اطلاعات بین ماژول‌ها ایجاد شده‌ است. به این اتصالات، اصطلاحاً Bus گفته می‌شود. Bus مانند بزرگراهی است که داده‌ها داخل آن بین ماژول‌ها در حال عبور و مرور هستند. این Busها در واقع پیوند مشترکی بین ماژول‌ها برقرار می‌کنند، بطوریکه برای به اشتراک گذاشتن داده‌ها نیازی به سیم‌کشی مجدد نباشد.

مزایای شبکه کن خودرو

null

تعریف ECU و ارتباط آن با شبکه کن

با پیشرفت تکنولوژی در تمامی صنایع، کنترلرهای مکانیکی کم‌کم جای خود را به کنترلرهای الکترونیکی دادند. این تکنولوژی‌ها در صنعت خودروسازی و در داخل خودروها نیز خود را به نمایش گذاشته‌اند؛ طوری‌که روزبه‌روز بر تعداد این کنترلرها و ریزپردازنده‌ها در داخل خودروها افزوده شده و در آینده نیز خواهد شد. کنترل این ریزپردازنده‌ها توسط ECU خودرو (Electronic Control Unit) انجام می‌پذیرد. در خودروهای امروزی ECU خودرو از طريق شبکه CAN به ديگر قسمت‌های شبكه متصل می‌شوند. ساختار ECU شامل يك ميكروكنترل و يك رابط شبكه است كه خود شامل كنترل CAN و فرستنده/گيرنده كن است.

دریافت اطلاعات شبکه کن و ECU

برای دریافت اطلاعات شبکه کن و ECU خودرو، شما نیازمند ردیاب خودرو با قابلیت اتصال به شبکه کن هستید. ردیاب خودرو باید بتواند به یک شبکه کن متصل شده و کلیه اطلاعات موجود بر این شبکه و ECU خودرو را دریافت کرده و برای نرم‌افزار ارسال کند.
OC

شمارش تعداد دفعات وقوع خطا

تشخیص و شناسایی دلیل خطا

FMI

تشخیص و شناسایی دلیل خطا

تعداد پارامترهای مشکوک

SPN

تعداد پارامترهای مشکوک

استاندارد FMS

تولیدکننده‌های مختلف خودرو، پروتکل‌های متفاوتی از شبکه را پشتیبانی می‌کنند، ولی عمده تولیدکنندگان از پروتکل J1939 که معروف به استاندارد FMS است، استفاده می‌کنند. برخی برندها مانند ولوو و رنو از پروتکل J1708 و برخی مانند: مرسدس بنز، پروتکل‌های اختصاصی خود را بکار گرفته‌اند. کدهای خطای شناسایی شده از ۳ عنصر اصلی تشکیل شده است:

پارامترهای دریافتی از شبکه CAN خودرو

سایر پارامترها

موقعیت و وزن محورها

وضعیت درب‌های خودرو

وزن و اطلاعات تریلر

ساعت رانندگی و مسافت

شناسه خودرو

سرعت کروز

مسافت

وضعیت و زمان کروز کنترل

سرعت لحظه‌ای و غیرمجاز

تحلیل رانندگی خشن

مسافت/زمان حرکت

وضعیت پدال‌ها

وضعیت پدال ترمزها

تعداد ترمزها

وضعیت پدال کلاچ

وضعیت دنده و گیربکس

فعال و غیرفعال شدن PTO

وضعیت سوخت

میزان سوخت مصرفی

حجم مخزن سوخت

نرخ سوخت مصرفی در لحظه

سوخت مصرفی در محدوده

مصرف در کارکرد درجا

وضعیت موتور

ساعت کارکرد موتور

دور موتور و دمای موتور

درصد بار موتور

تحلیل کارکرد درجا

فشار توربو

منبع: سایت دلفین اسپادانا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *